Duszona cielęcina w pomidorach z makaronem z pietruszkowym pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny
Składniki:
- 2 kg górki cielęcej
- łyżka gruboziarnistej soli
- łyżka świeżo mielonego pieprzu
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka wędzonej suszonej papryki
- oliwa
- cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 kg pomidorów bawolich
- 1/2 kg kiszonych pomidorów
- szklanka białego wytrawnego wina
- łyżeczka oregano
- Marynata:
- 3 łyżki jogurty greckiego
- sok z 1/2 cytryny
- Makaron z pesto:
- 500 g ugotowanego makaronu typu świderki
- garść natki pietruszki
- olej lniany tłoczony na zimno
- łyżeczka soli
- ząbek czosnku
- łyżka soku z rokietnika
- garść startego owczego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso natrzyj solą, pieprzem, suszonym oregano i papryką. Przyprawioną cielęcinę zamarynuj w jogurcie i soku z cytryny. Odstaw na 3 godziny. Zamarynowane mięso złóż na pół, zwiąż szpagatem i przesmaż na oliwie w garnku. Dodaj ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w plastry, pomidory pokrojone w kostkę, kiszone pomidory i suszone oregano. Mięso i warzywa podlej białym wytrawnym winem. Całość duś na wolnym ogniu. Przygotuj pesto. W moździerzu utrzyj natkę z solą, czosnkiem i olejem lnianym. Pesto dopraw sokiem z rokietnika i dokładnie wymieszaj. Na patelni przesmaż ugotowany makaron świderki z pesto. Na koniec dodaj starty owczy ser. Uduszoną cielęcine podawaj z makaronem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W