Sałatka z wątróbką cielęcą z sosem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, Dania z cielęciny
- Kaloryczność:
- 433 kcal.
Składniki:
- 75 g wątróbki cielęcej
- 5 g oleju kokosowego
- 50 g malin
- 10 ml oliwy
- 50 g czerwonej cebuli
- 12 g miodu wrzosowego
- 50 g jarmużu
- 50 g sałaty masłowej
- 20 g szczawiku
- 20 g pistacji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbkę smaż na rozgrzanej, wysmarowanej olejem kokosowym patelni grillowej, kilka minut z jednej i z drugiej strony, po czym przełóż ją na talerz.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka, zeszklij na oliwie, dodaj maliny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatę i jarmuż umyj, wysusz, porwij, połóż na talerzu, a następnie polej sosem. Ułóż na nich cienkie plastry ciepłej wątróbki, które wcześniej dopraw morską solą i pieprzem. Całość posyp garścią prażonych pistacji lub innych ulubionych orzechów.
Wołowina ma 4 razy więcej żelaza niż np. tuńczyk. Jego zawartość w wątróbce i nerkach jest dodatkowo o 50% wyższa niż w pozostałych partiach mięsa. Jeśli chcesz, by podroby były smakowite pamiętaj o tym, by ich nie przeciągnąć podczas smażenia, pieczenia czy grillowania.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka, zeszklij na oliwie, dodaj maliny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatę i jarmuż umyj, wysusz, porwij, połóż na talerzu, a następnie polej sosem. Ułóż na nich cienkie plastry ciepłej wątróbki, które wcześniej dopraw morską solą i pieprzem. Całość posyp garścią prażonych pistacji lub innych ulubionych orzechów.
Wołowina ma 4 razy więcej żelaza niż np. tuńczyk. Jego zawartość w wątróbce i nerkach jest dodatkowo o 50% wyższa niż w pozostałych partiach mięsa. Jeśli chcesz, by podroby były smakowite pamiętaj o tym, by ich nie przeciągnąć podczas smażenia, pieczenia czy grillowania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W