Sałatka z wątróbką cielęcą z sosem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli

Sałatka z wątróbką cielęcą z sosem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, Dania z cielęciny
Kaloryczność:
433 kcal.

Składniki:

  • 75 g wątróbki cielęcej
  • 5 g oleju kokosowego
  • 50 g malin
  • 10 ml oliwy
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 12 g miodu wrzosowego
  • 50 g jarmużu
  • 50 g sałaty masłowej
  • 20 g szczawiku
  • 20 g pistacji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbkę smaż na rozgrzanej, wysmarowanej olejem kokosowym patelni grillowej, kilka minut z jednej i z drugiej strony, po czym przełóż ją na talerz.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka, zeszklij na oliwie, dodaj maliny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatę i jarmuż umyj, wysusz, porwij, połóż na talerzu, a następnie polej sosem. Ułóż na nich cienkie plastry ciepłej wątróbki, które wcześniej dopraw morską solą i pieprzem. Całość posyp garścią prażonych pistacji lub innych ulubionych orzechów.

Wołowina ma 4 razy więcej żelaza niż np. tuńczyk. Jego zawartość w wątróbce i nerkach jest dodatkowo o 50% wyższa niż w pozostałych partiach mięsa. Jeśli chcesz, by podroby były smakowite pamiętaj o tym, by ich nie przeciągnąć podczas smażenia, pieczenia czy grillowania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA