Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- wątróbka:
- 1,5 kg wątróbki cielęcej
- sól,pieprz
- szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 gruszki
- 4 cebule szalotki
- 4 listki laurowe
- ziele angielskie
- mały kawałek kory cynamonu
- 5 goździków
- 2,5 szklanki porto
- puree z bryndzą:
- 1kg ugotowanych ziemniaków
- 15 dag bryndzy
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- skórka z cytryny
- sałatka z pomidorów i kopru włoskiego:
- 3 pomidory
- koper włoski
- oliwa
- kilka listków bazylii
- łyżeczka octu czerwonego
- pieprz świeżo mielony
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Posól i popieprz. Cebulki obierz i pokrój na połówki. Gruszki pokrój na duże kawałki. Wątróbkę dokładnie obtocz w mące. W garnku na maśle przesmaż wątróbkę. Dodaj gruszki, cebulę i przyprawy. Listki laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu i godziki. Całość zalej porto i duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczeka,j aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby skłądniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Koper włoski pokrój w cieńkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki i dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z puree i z sałatką z pomidorów. Smacznego!
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczeka,j aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby skłądniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Koper włoski pokrój w cieńkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki i dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z puree i z sałatką z pomidorów. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Dania z cielęciny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W