Foie gras

Foie gras
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
Trudność:
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 250 gr świeżego foie-gras

  • 2 gr cukru
  • 25 gr soli (10 gr soli drobnoziarnistej na 1 kg wątróbki)
  • 4 gr białego pieprzu
  • olej orzechowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Zmierzyć objętość foremki, by określić pożądaną wagę wątróbki.
2. Usunąć starannie wszystkie żyły. Polać olejem orzechowym.
3. Umieścić wątróbkę na patelni i włożyć do piekarnika o temperaturze 170°C. Regularnie sprawdzać temperaturę mięsa, powinna osiągnąć 58°C. Odsączyć wątróbkę, umieścić w foremce lub zawinąć w folię spożywczą. Ściskać w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
4. Odstawić na noc do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA