Szaszłyki z polędwicy z sałatką ziemniaczaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 200 g boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- 5-6 moreli
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 100 ml wódki
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 8 małych ziemniaków
- kilka listków świeżej szałwii
- 3 łyżki koperku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy bawarskiej, słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w grubą kostkę.
Boczek kroimy w grube plastry.
W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z musztardą, olejem i przyprawami, sól zostawiamy na sam koniec na chwilę przed smażeniem. Dolewamy wódkę i mieszamy.
Marynatą polewamy mięso, dodajemy gałązki rozmarynu i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jeśli są młode, nie obieramy ich wcześniej tylko dokładnie szorujemy. Następnie kroimy je na ćwiartki, przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zioła szatkujemy drobno, cebulę w cienkie półplasterki. Obie musztardy łączymy z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na gesty, gładki dressing. Do ziemniaków dodajemy cebule, zioła i polewamy je dressingiem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Morele kroimy na pół (lub jeśli są bardzo duże na ćwiartki) i na przemian nabijamy na patyczki kawałki polędwicy, boczku i owoce, całość solimy. Na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni grillowej smażymy szaszłyki, często je obracając.
Boczek kroimy w grube plastry.
W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z musztardą, olejem i przyprawami, sól zostawiamy na sam koniec na chwilę przed smażeniem. Dolewamy wódkę i mieszamy.
Marynatą polewamy mięso, dodajemy gałązki rozmarynu i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jeśli są młode, nie obieramy ich wcześniej tylko dokładnie szorujemy. Następnie kroimy je na ćwiartki, przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zioła szatkujemy drobno, cebulę w cienkie półplasterki. Obie musztardy łączymy z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na gesty, gładki dressing. Do ziemniaków dodajemy cebule, zioła i polewamy je dressingiem. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Morele kroimy na pół (lub jeśli są bardzo duże na ćwiartki) i na przemian nabijamy na patyczki kawałki polędwicy, boczku i owoce, całość solimy. Na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni grillowej smażymy szaszłyki, często je obracając.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W