Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg mięsa z giczy wołowej pokrojonego na pięciocentymetrowe kawałki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g pancetty, pokrojonej na małe kawałki
  • 1 szalotka, drobno pokrojona
  • 2 cebule, pokrojone na półplasterki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 75 ml brandy
  • 750 ml czerwonego wina burgundzkiego
  • 500 ml wywaru wołowego
  • 1 bouquet garni – 2 listki laurowe, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki natki pietruszki związane sznurkiem
  • 25 g masła
  • 110 g małych cebulek, obranych i zostawionych w całości
  • 200 g brązowych pieczarek
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Mięso obtoczyć w mące z solą i pieprzem.
  2. Duży garnek ustawić na średnim ogniu. Wlać połowę oliwy. Pancettę smażyć 1-2 minuty do zrumienienia. Dodać mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać szalotki, cebulę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną.
  3. Wlać brandy, delikatnie potrząsnąć naczyniem, żeby alkohol się zapalił. Kiedy płomień zgaśnie wlać czerwone wino i bulion, zagotować. Wrzucić bouquet garni, przykryć, dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny, aż mięso zmięknie, a sos stanie się gęsty.
  4. Rozgrzać patelnię. Wrzucić masło, wlać resztę oliwy. Obsmażyć małe cebulki. Wrzucić je do mięsa razem z pieczarkami. Dusić 20 minut.
  5. Przed podaniem doprawić do smaku.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA