Boeuf bourguignon
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg mięsa z giczy wołowej pokrojonego na pięciocentymetrowe kawałki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 150 g pancetty, pokrojonej na małe kawałki
- 1 szalotka, drobno pokrojona
- 2 cebule, pokrojone na półplasterki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 75 ml brandy
- 750 ml czerwonego wina burgundzkiego
- 500 ml wywaru wołowego
- 1 bouquet garni – 2 listki laurowe, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki natki pietruszki związane sznurkiem
- 25 g masła
- 110 g małych cebulek, obranych i zostawionych w całości
- 200 g brązowych pieczarek
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Mięso obtoczyć w mące z solą i pieprzem.
- Duży garnek ustawić na średnim ogniu. Wlać połowę oliwy. Pancettę smażyć 1-2 minuty do zrumienienia. Dodać mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać szalotki, cebulę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną.
- Wlać brandy, delikatnie potrząsnąć naczyniem, żeby alkohol się zapalił. Kiedy płomień zgaśnie wlać czerwone wino i bulion, zagotować. Wrzucić bouquet garni, przykryć, dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny, aż mięso zmięknie, a sos stanie się gęsty.
- Rozgrzać patelnię. Wrzucić masło, wlać resztę oliwy. Obsmażyć małe cebulki. Wrzucić je do mięsa razem z pieczarkami. Dusić 20 minut.
- Przed podaniem doprawić do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W