Pieczona cykoria z brioszką i sosem serowym
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 6 cykorii
- 50 g masła
- brioszka pokrojona w kostkę
- 2-3 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 300 ml tłustej śmietanki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 200 g sera Comte
- 200 g sera Santigo
- pęczek świeżego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
- Cykorię pokroić wzdłuż na połówki, układać na rozgrzanej patelni na maśle. Smażyć, aż się zrumienią (3-4 minuty). Przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Brioszkę obsmażyć na maśle (20 g). Przełożyć do cykorii, wymieszać.
- Roztopić 30 g masła na kolejnej patelni. Dodać 2-3 łyżki mąki. Podgrzać, aż zgęstnieje. Mieszać drewnianą łyżką.
- Zgasić ogień. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając. Dodać śmietankę, podgrzewać przez 2 minuty. Dodać musztardę. Wymieszać.
- Zetrzeć ser Comte, wrzucić do sosu. Odrobinę zachować do posypania.
- Rondel zdjąć z ognia, dodać trochę mleka, wymieszać. Doprawić do smaku.
- Cykorię z brioszką posypać świeżym tymiankiem. Polać sosem. Posypać startym serem Comte i pokruszonym serem Santigo.
- Piec 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W