Maślana jajecznica z chrupiącym bekonem, tostami i duszonym szpinakiem

Jajecznica z boczkiem
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 10 plastrów boczku
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść szczypiorku
Tosty:
  • łyżka masła
  • 4 kromki chleba tostowego
Duszony szpinak:
  • łyżka masła
  • 12 pomidorów cherry
  • łyżka orzechów piniowych
  • 2 garści szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej plastry boczku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, na ok. 10 minut.
Na patelnię nałóż łyżkę masła i podsmaż chlebek. Gdy tosty się zarumienią, zdejmij je z patelni i przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię dodaj jeszcze raz łyżkę masła i wrzuć pomidorki, orzechy i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i dolej soku z cytryny. Duś na małym ogniu tak, aby szpinak zrobił się miękki. Zdejmij szpinak z patelni i nałóż na talerz obok tostów.
Teraz przygotuj jajecznicę. Wbij na patelnię jajka. Poczekaj, aż białko się trochę zetnie i dopiero zacznij mieszać, dodaj garść pociętego szczypiorku, a do smaku przypraw solą i pieprzem. Śniadanie podawaj z chrupiącym bekonem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA