Carpaccio z buraków z ricottą i ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 buraki
- nieduży pęczek natki pietruszki i świeżej mięty
- 200 g ricotty
- cytryna
- ocet balsamiczny
- oliwa cytrynowa
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- sól morska
- pieprz czerwony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj buraki, nakłuj je. Włóż do sakiewki z folii aluminiowej, oprósz solą, pieprzem, skrop octem balsamicznym i oliwą, szczelnie zakręć folię i wstaw buraki do gorącego piekarnika na 3 godziny.
Zetrzyj skórkę z cytryny, posiekaj zioła. Wymieszaj serek z ziołami i skórką cytrynową. Dopraw solą, pieprzem i oliwą cytrynową. Posiekaj i upraż orzechy na suchej patelni. Buraki po upieczeniu, ostudź, obierz i zetrzyj na cienkie plastry na tarce szczelinowej, zwanej mandoliną. Ułóż na półmisku. Skrop octem i oliwą. Przed podaniem posmaruj pastą z ricotty, posyp orzechami, oprósz pieprzem, solą i skrop oliwą.
Zetrzyj skórkę z cytryny, posiekaj zioła. Wymieszaj serek z ziołami i skórką cytrynową. Dopraw solą, pieprzem i oliwą cytrynową. Posiekaj i upraż orzechy na suchej patelni. Buraki po upieczeniu, ostudź, obierz i zetrzyj na cienkie plastry na tarce szczelinowej, zwanej mandoliną. Ułóż na półmisku. Skrop octem i oliwą. Przed podaniem posmaruj pastą z ricotty, posyp orzechami, oprósz pieprzem, solą i skrop oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W