Guiliana brzoskwiniowa
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
500 ml (2 szklanki) wody
- 375 ml (1½ szklanki) wina musującego lub prosecco
- 165 g (¾ szklanki) cukru
- 6 gałązek tymianku plus dodatkowo do dekoracji
- 3 jędrne, dojrzałe brzoskwinie białe lub żółte, przepołowione, bez pestek
-
Granita malinowa
- 250 ml (1 szklanka) płynu po gotowaniu brzoskwiń
- 2 łubianki malin
-
Krem zabajone
- 4 żółtka jaj
- 75 g (⅓ szklanki) cukru
- 80 ml (⅓ szklanki) wina musującego lub prosecco
- 150 g mascarpone, ubitego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ta wersja klasycznej melby brzoskwiniowej zawiera włoskie smaki. Inspiracją byli Garrie i Giuliana Vincenti, para uroczych hodowców brzoskwiń, których spotkałem w Australii Zachodniej.
Do dużego rondla wlej wodę, wino, dodaj cukier i tymianek. Wszystko zagotuj i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połówki brzoskwiń i zmniejsz ogień na średni. Przykryj powierzchnię płynu kartuszem i gotuj kolejne 5 minut, aż brzoskwinie zmiękną. Wyciągnij owoce z płynu i odłóż do ostygnięcia. Zachowaj 1 szklankę na granitę.
Kiedy brzoskwinie ostygną, usuń skórkę i wyrzuć. Schłodź płyn, polej nim brzoskwinie i włóż z powrotem do lodówki.
Aby zrobić malinową granitę, zmiksuj płyn po gotowaniu brzoskwiń z malinami w malakserze. Przelej mieszankę do płytkiego naczynia i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.
Aby zrobić krem zabajone, ubij żółtka z cukrem w misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Dodaj wino i kontynuuj ubijanie przez 15 minut, aż mieszanka potroi objętość, zrobi się gęsta i puszysta. W międzyczasie sprawdź spód miski, powinien być ciepły, ale nie za gorący. Zdejmij miskę z ognia i ubijaj jej zawartość jeszcze przez 5 minut, albo do czasu, aż mieszanka ostygnie. Delikatnie wymieszaj ją z mascarpone.
Poskrob powierzchnię granity widelcem, żeby utworzyły się puszyste kryształki. Nałóż do miseczek krem zabajone, na nim ułóż brzoskwinie i granitę. Serwuj natychmiast.
Uwaga
Pozostałą granitę możesz podać jako dodatek do deserów.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź