Guiliana brzoskwiniowa

Guiliana brzoskwiniowa
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) wody

  • 375 ml (1½ szklanki) wina musującego lub prosecco
  • 165 g (¾ szklanki) cukru
  • 6 gałązek tymianku plus dodatkowo do dekoracji
  • 3 jędrne, dojrzałe brzoskwinie białe lub żółte, przepołowione, bez pestek

  • Granita malinowa

  • 250 ml (1 szklanka) płynu po gotowaniu brzoskwiń
  • 2 łubianki malin

  • Krem zabajone

  • 4 żółtka jaj
  • 75 g (⅓ szklanki) cukru
  • 80 ml (⅓ szklanki) wina musującego lub prosecco
  • 150 g mascarpone, ubitego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ta wersja klasycznej melby brzoskwiniowej zawiera włoskie smaki. Inspiracją byli Garrie i Giuliana Vincenti, para uroczych hodowców brzoskwiń, których spotkałem w Australii Zachodniej.

Do dużego rondla wlej wodę, wino, dodaj cukier i tymianek. Wszystko zagotuj i wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połówki brzoskwiń i zmniejsz ogień na średni. Przykryj powierzchnię płynu kartuszem i gotuj kolejne 5 minut, aż brzoskwinie zmiękną. Wyciągnij owoce z płynu i odłóż do ostygnięcia. Zachowaj 1 szklankę na granitę.
Kiedy brzoskwinie ostygną, usuń skórkę i wyrzuć. Schłodź płyn, polej nim brzoskwinie i włóż z powrotem do lodówki.

Aby zrobić malinową granitę, zmiksuj płyn po gotowaniu brzoskwiń z malinami w malakserze. Przelej mieszankę do płytkiego naczynia i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.

Aby zrobić krem zabajone, ubij żółtka z cukrem w misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Dodaj wino i kontynuuj ubijanie przez 15 minut, aż mieszanka potroi objętość, zrobi się gęsta i puszysta. W międzyczasie sprawdź spód miski, powinien być ciepły, ale nie za gorący. Zdejmij miskę z ognia i ubijaj jej zawartość jeszcze przez 5 minut, albo do czasu, aż mieszanka ostygnie. Delikatnie wymieszaj ją z mascarpone.

Poskrob powierzchnię granity widelcem, żeby utworzyły się puszyste kryształki. Nałóż do miseczek krem zabajone, na nim ułóż brzoskwinie i granitę. Serwuj natychmiast.

Uwaga
Pozostałą granitę możesz podać jako dodatek do deserów.


W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA