Kalmary faszerowane
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.24)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g oczyszczonych kalmarów (4 średnie sztuki)
- 1 gruba kromka czerstwej bułki
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki posiekanej suszonej szynki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki drobnych rodzynek
- 1 jajko
- siekany koperek
- siekana mięta
- mleko
- mąka
- sól
- pieprz
Sos
- szklanka pomidorów pelati
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ocet balsamico
- sól, cukier, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, orzeszki piniowe, smażyć aż się zrumienią. Wymieszać bułkę z jajem, przesmażoną cebulą, rodzynkami, szynką, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem kalmary, zostawiając trochę wolnego miejsca. Spiąć tuby wykałaczkami. Obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie. Odłożyć.
Przygotować sos
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekanego pomidora. Chwilę dusić razem, dodać balsamico i przyprawy. Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Przygotować sos
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekanego pomidora. Chwilę dusić razem, dodać balsamico i przyprawy. Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W