Kalmary faszerowane

Kalmary faszerowane
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.24)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Sos

  • szklanka pomidorów pelati
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ocet balsamico
  • sól, cukier, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, orzeszki piniowe, smażyć aż się zrumienią. Wymieszać bułkę z jajem, przesmażoną cebulą, rodzynkami, szynką, ziołami i przyprawami. Napełnić farszem kalmary, zostawiając trochę wolnego miejsca. Spiąć tuby wykałaczkami. Obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oliwie. Odłożyć.

Przygotować sos
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i posiekanego pomidora. Chwilę dusić razem, dodać balsamico i przyprawy. Do sosu włożyć kalmary i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA