Ośmiornica po maltańsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 1 rozmrożona ośmiornica (ok. 1kg)
- kilka liści laurowych
- 3 gałązki tymianku
- ½ główki czosnku
- Kilka korków od wina
500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 3 cebule szalotki
- 1 kłącze selera naciowego
- ½ bulwy kopru włoskiego
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka kaparów
- 1 szklanka wina czerwonego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garze zagotuj wodę. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Dobrze posól. Ośmirnice zanurz we wrzątku dwa razy, po czym wrzuć do garnka i gotuj. Dodaj kilka korków do wina i gotuj przez pół godziny - 45 minut w zależności od wielkości ośmiornicy. Następnie przełóż ją do miski w wodą i lodem.
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie z przyprawami. Dodaj kapary, a jak warzywa zmiękną, zalej winem. Dodaj pokrojoną ośmiornicę i duś, aż sos ładnie się zredukuje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W