Ośmiornica po maltańsku

Ośmiornica po maltańsku
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 1 rozmrożona ośmiornica (ok. 1kg)
  • kilka liści laurowych
  • 3 gałązki tymianku
  • ½ główki czosnku
  • Kilka korków od wina
500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 3 cebule szalotki
  • 1 kłącze selera naciowego
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 szklanka wina czerwonego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garze zagotuj wodę. Dodaj liście laurowe, tymianek i czosnek. Dobrze posól. Ośmirnice zanurz we wrzątku dwa razy, po czym wrzuć do garnka i gotuj. Dodaj kilka korków do wina i gotuj przez pół godziny - 45 minut w zależności od wielkości ośmiornicy. Następnie przełóż ją do miski w wodą i lodem.

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie z przyprawami. Dodaj kapary, a jak warzywa zmiękną, zalej winem. Dodaj pokrojoną ośmiornicę i duś, aż sos ładnie się zredukuje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA