Paella po polsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- ok. 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 3 szklanki bulionu z poprzedniego przepisu, lub warzywnego
- 2 szczypty szafranu
- Sól
- pieprz
- pierś z kurczaka
- 8 krewetek
- cytryna do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w paski paprykę i podsmażyć. Dodać kaszę i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zjaśnieje. Szafran rozpuścić w bulionie i dodać do kaszy, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Gotować około 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Na połowę kaszy ułożyć kurczaka pokrojonego w paski. Gotować kolejne 10 minut pod sam koniec na drugą połowę dodać krewetki. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Cytrynę pokroić na osiem części i ułożyć na patelni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W