Krewetki w majonezie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- żółtko o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy diżońskiej
- miarka oleju roślinnego
- sok cytrynowy do smaku
- szczypta białego pieprzu
- łyżka oliwy do smażenia
- 24 obrane krewetki z ogonkami
- ocet estragonowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieszać w dużej misce żółtko, sól, musztardę i odrobinę octu. Olej wlewać po kropli, mieszając, do uzyskania gęstego, aksamitnego majonezu. Skosztować, dodać sok cytrynowy oraz sól i pieprz wg uznania. Rozgrzać oliwę na patelni. Lekko obsmażyć krewetki, żeby środek pozostał jędrny i soczysty. Wyłożyć na talerze, podawać z majonezem w naczyńkach do dipów.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W