Kiełbaski z soczewicą

Kiełbaski z soczewicą
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 500 g soczewicy Puy
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 obranej cebuli
  • 1 pęczek tymianku
  • 4 – 6 świeżych
  • grubych kiełbasek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 posiekane szalotki
  • 60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wsyp soczewicę, cebulę i tymianek. Zalej bulionem. Zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie al dente, czyli 25 – 35 min. Jeśli soczewica będzie gotowa, a zostanie ci dużo wody – odlej ją. Wyjmij i wyrzuć przyprawy. Zagotuj w rondlu wodę na kiełbaski. Ponakłuwaj kiełbaski widelcem, żeby nie pękały i wrzuć je do wrzącej wody. Gotuj, aż będą gotowe – to zależy od rodzaju kiełbasek. Na patelni roztop masło i zeszklij szalotkę. Dodaj soczewicę i ponownie podgrzej. Dolej oleju i dopraw solą i pieprzem. Kiedy kiełbaski będą gotowe, pokrój je i rozłóż na soczewicy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA