Kiełbaski z soczewicą
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 500 g soczewicy Puy
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 1/2 obranej cebuli
- 1 pęczek tymianku
- 4 – 6 świeżych
- grubych kiełbasek
- 1 łyżeczka masła
- 2 posiekane szalotki
- 60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wsyp soczewicę, cebulę i tymianek. Zalej bulionem. Zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie al dente, czyli 25 – 35 min. Jeśli soczewica będzie gotowa, a zostanie ci dużo wody – odlej ją. Wyjmij i wyrzuć przyprawy. Zagotuj w rondlu wodę na kiełbaski. Ponakłuwaj kiełbaski widelcem, żeby nie pękały i wrzuć je do wrzącej wody. Gotuj, aż będą gotowe – to zależy od rodzaju kiełbasek. Na patelni roztop masło i zeszklij szalotkę. Dodaj soczewicę i ponownie podgrzej. Dolej oleju i dopraw solą i pieprzem. Kiedy kiełbaski będą gotowe, pokrój je i rozłóż na soczewicy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W