Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- 50 g masła
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajo + 1 do posmarowania
- 1 żółtko
- sól
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 op. sera Lazur
- świeży tymianek
- rozmaryn świeży
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- sól
- pieprz
- 2 jaja
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i dosypujemy 2-3 łyżki mąki (lub więcej). Ucieramy na gęstą pastę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cukinię kroimy w paski, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i rozkłócone jaja. Mieszamy widelcem, a później dłońmi lub robotem z zamocowanym hakiem wyrabiamy ciasto.
Jak wszystko ładnie się sklei, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy gęste, gładkie ciasto drożdżowe. Jeśli będzie się kleić, lekko podsypujemy mąką, jeśli będzie zbyt warte dolewamy po trochu mleko.
Jak ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielone przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, po łyżce poszatkowanych ziół i cukinię. Przesmażamy jeszcze chwilę, aż odparuje nadmiar płynu. Ściągamy z patelni i studzimy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm, kawałek ciasta odcinamy, przyda się do dekoracji wierzchu. Do farszu mięsnego dodajemy pokrojony w małą kostkę ser i mieszamy, na koniec wbijamy 2 jaja, żeby masa się połączyła.
Układamy farsz na cieście, zostawiając ok. 2 cm margines z jednej i ok. 4 cm z drugiej strony, smarujemy wolne miejsca rozkłóconym jajem i zwijamy jak roladę. Boki ciasta zawijamy pod spód. Wierzch smarujemy jajem, wycinamy z pozostawionego ciasta dekoracje i przyklejamy je do ciasta.
Na koniec robimy kilka nacięć i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Wierzch powinien mięknie się zarumienić a ciasto podrośnie. Kroimy, jak lekko przestygnie.
Cukinię kroimy w paski, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i rozkłócone jaja. Mieszamy widelcem, a później dłońmi lub robotem z zamocowanym hakiem wyrabiamy ciasto.
Jak wszystko ładnie się sklei, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy gęste, gładkie ciasto drożdżowe. Jeśli będzie się kleić, lekko podsypujemy mąką, jeśli będzie zbyt warte dolewamy po trochu mleko.
Jak ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielone przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, po łyżce poszatkowanych ziół i cukinię. Przesmażamy jeszcze chwilę, aż odparuje nadmiar płynu. Ściągamy z patelni i studzimy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm, kawałek ciasta odcinamy, przyda się do dekoracji wierzchu. Do farszu mięsnego dodajemy pokrojony w małą kostkę ser i mieszamy, na koniec wbijamy 2 jaja, żeby masa się połączyła.
Układamy farsz na cieście, zostawiając ok. 2 cm margines z jednej i ok. 4 cm z drugiej strony, smarujemy wolne miejsca rozkłóconym jajem i zwijamy jak roladę. Boki ciasta zawijamy pod spód. Wierzch smarujemy jajem, wycinamy z pozostawionego ciasta dekoracje i przyklejamy je do ciasta.
Na koniec robimy kilka nacięć i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Wierzch powinien mięknie się zarumienić a ciasto podrośnie. Kroimy, jak lekko przestygnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W