Tort Red Velvet
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Biszkopt Red Velvet:
- 60 g soku z buraka
- 300 g oleju
- 210 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 20 g ciemnego kakao
- 3 g proszku do pieczenia
- 3 g sody oczyszczonej
- 120 g jajka ( ok. 3 jajka )
- sól
- 200 g maślanki
- 3 ml ekstraktu z wanilii
Krem jogurtowy:
- 225 g jogurtu naturalnego
- 225 g białej czekolady
- 40 g masła
- 5 g żelatyny
- 300 g śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 100 g konfitury z czerwonych porzeczek i kaki
- 100 g rozpuszczonej deserowej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Biszkopt:
Olej wymieszaj z sokiem z buraka, jajkami, maślanką i ekstraktem waniliowym. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiej, wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Masę podziel na dwie równe części, przelej do dwóch tortownic i piecz 50 min. w 170º C.
Krem:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt podgrzej i dodaj do rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę namocz w 30 ml zimnej wody i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do masy czekoladowo – jogurtowej. Śmietanę ubij i wmieszaj do masy. Schłodź krem w lodówce.
Ostudzone biszkopty przetnij na 3 blaty każdy (w sumie powinnaś mieć 6 blatów ciasta). Przełóż naprzemiennie konfiturą i kremem. Wierzch tortu oblej rozpuszczoną czekoladą.
Olej wymieszaj z sokiem z buraka, jajkami, maślanką i ekstraktem waniliowym. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiej, wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Masę podziel na dwie równe części, przelej do dwóch tortownic i piecz 50 min. w 170º C.
Krem:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt podgrzej i dodaj do rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę namocz w 30 ml zimnej wody i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do masy czekoladowo – jogurtowej. Śmietanę ubij i wmieszaj do masy. Schłodź krem w lodówce.
Ostudzone biszkopty przetnij na 3 blaty każdy (w sumie powinnaś mieć 6 blatów ciasta). Przełóż naprzemiennie konfiturą i kremem. Wierzch tortu oblej rozpuszczoną czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W