Wegański tort bezowy z kremem kokosowym i sosem owocowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie, Torty
Składniki:
- Beza:
- 200 ml wody z puszki po ciecierzycy
- 250 g cukru
- szczypta kwasku cytrynowego
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru pudru
Krem kokosowy:
- 400 g śmietanki kokosowej
- 40 g cukru kokosowego
- 20 ml syropu klonowego
- 15 g wiórków kokosowych
- 30 ml soku z limonki
- szczypta soli
Sos z mango i marakui:
- 200 g puree z mango
- 50 g puree z marakui
- 5 ml białego rumu
Dodatkowo:
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Beza: wodę z ciecierzycy ubij z kwaskiem cytrynowym na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier puder. Pod koniec ubijania wsyp skrobię. Przełóż do dwóch tortownic, piecz 10 minut w 170º C, obniż temperaturę do 140º C i piecz kolejną godzinę.
Krem kokosowy: śmietankę kokosową ubij z dodatkiem soli i soku z limonki. Dodaj syrop klonowy, cukier kokosowy i wiórki, wymieszaj.
Sos owocowy: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dolny blat bezy przykryj połową kremu kokosowego, polej sosem owocowym, nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim bezowym krążkiem. Tort obsyp cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Krem kokosowy: śmietankę kokosową ubij z dodatkiem soli i soku z limonki. Dodaj syrop klonowy, cukier kokosowy i wiórki, wymieszaj.
Sos owocowy: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Dolny blat bezy przykryj połową kremu kokosowego, polej sosem owocowym, nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj drugim bezowym krążkiem. Tort obsyp cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W