Smażona wołowina z kokosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej, okrojonej z tłuszczu i cienko pokrojonej w poprzek włókien
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 zielone papryczki chili, nakłute czubkiem noża
- 1½ łyżeczki nasion gorczycy
- 2 małe cebule, drobno posiekane
- 30 g imbiru, pokrojonego w drobne słupki
- 6 dużych ząbków czosnku, posiekanych lub startych na pastę
- garść groszku cukrowego
- 15 świeżych liści curry
- 60 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego w proszku
- 3 łyżeczki kolendry w proszku
- 1½ łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- sól
- 1 bulion wołowy z żelu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię. Dodaj wiórki kokosowe i przyrumień je przez 2 minuty, potrząsając patelnią. Przesyp do miski, a patelnię wytrzyj.
Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i wrzuć wołowinę. Przysmaż ją szybko ze wszystkich stron. Przełóż do wiórków kokosowych. Nie musisz tym razem wycierać patelni.
Rozgrzej pozostały olej, dodaj nasiona gorczycy i smaż, aż przestaną strzelać. Dodaj liście curry, cebulę, sól i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj imbir, czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
Dodaj przyprawy i wszystko porządnie wymieszaj. Dodaj trochę wody, bulion wołowy i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 4-5 minut. Danie powinno być piękne i lśniące. Teraz dodaj groszek cukrowy.
Dodaj wołowinę, trochę wody i wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko z sosem. Gotuj przez kilka minut, aż sos pokryje wołowinę. Serwuj.
Dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię i wrzuć wołowinę. Przysmaż ją szybko ze wszystkich stron. Przełóż do wiórków kokosowych. Nie musisz tym razem wycierać patelni.
Rozgrzej pozostały olej, dodaj nasiona gorczycy i smaż, aż przestaną strzelać. Dodaj liście curry, cebulę, sól i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj imbir, czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
Dodaj przyprawy i wszystko porządnie wymieszaj. Dodaj trochę wody, bulion wołowy i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 4-5 minut. Danie powinno być piękne i lśniące. Teraz dodaj groszek cukrowy.
Dodaj wołowinę, trochę wody i wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko z sosem. Gotuj przez kilka minut, aż sos pokryje wołowinę. Serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W