Klops z sosem kurkowym i smażoną polentą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 200 g błyskawicznej polenty + trochę do obtoczenia
- 750 ml wody
- sól
- 1 czubata łyżka masła
- 20 g startego sera bursztyn
- oliwa
- olej do smażenia
Klops:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 250 ml bulionu drobiowego
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki kuminu
- 3 fileciki anchovies
- gałka muszkatołowa
- kilka szparagów zielonych
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Sos:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- nać pietruszki
- 70 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- sól,
- pieprz
- sok z cytryny
- świeży tymianek do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od polenty, w rondelku zagotowujemy 750 ml wody z łyżeczką soli. Cienką strużką wsypujemy polentę i mieszamy rózgą, następnie za pomocą drewnianej łyżki ucieramy całość jeszcze przez 3-4 minuty.
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. Jak masa lekko przestygnie, dodajemy starty ser, mieszamy i wylewamy na formę (np. keksówkę) wyłożoną folią spożywczą. Ostawiamy do całkowitego wystudzenie i stężenia na minimum godzinę.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Kajzerkę zalewamy ciepłym bulionem.
Cebulę szatkujemy i prażymy krótko na maśle, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory drobno pokrojone i krótko razem smażymy.
Do mięsa dodajemy odciśniętą kajzerkę, przyprawy i przesmażone warzywa, dodajemy jaja i wyrabiamy. Możemy podlać całość bulionem spod bułki.
Następnie keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ok. połowy masy mięsnej i dociskamy. Szparagi owijamy szynką i układamy lekko dociskając na surowe mięso. Przykrywamy całość pozostałą masą mięsną, dociskamy i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Wstawiamy do pieca nagrzanego 170 stopni na 50-60 minut.
Kurki oczyszczamy i kroimy ew. na pół, jeśli są duże. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kurki. Smażymy całość, aż grzyby puszczą wodę i odparują lekko. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy śmietankę. Na koniec przyprawiamy sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki.
Polentę kroimy na ok. 1 cm plastry, skrapiamy w oliwie i obtaczamy w suchej polencie, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Pieczeń kroimy w plastry i podajemy ze smażoną polentą i sosem kurkowym.
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i ucieramy. Jak masa lekko przestygnie, dodajemy starty ser, mieszamy i wylewamy na formę (np. keksówkę) wyłożoną folią spożywczą. Ostawiamy do całkowitego wystudzenie i stężenia na minimum godzinę.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Kajzerkę zalewamy ciepłym bulionem.
Cebulę szatkujemy i prażymy krótko na maśle, dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory drobno pokrojone i krótko razem smażymy.
Do mięsa dodajemy odciśniętą kajzerkę, przyprawy i przesmażone warzywa, dodajemy jaja i wyrabiamy. Możemy podlać całość bulionem spod bułki.
Następnie keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ok. połowy masy mięsnej i dociskamy. Szparagi owijamy szynką i układamy lekko dociskając na surowe mięso. Przykrywamy całość pozostałą masą mięsną, dociskamy i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Wstawiamy do pieca nagrzanego 170 stopni na 50-60 minut.
Kurki oczyszczamy i kroimy ew. na pół, jeśli są duże. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kurki. Smażymy całość, aż grzyby puszczą wodę i odparują lekko. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy śmietankę. Na koniec przyprawiamy sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki.
Polentę kroimy na ok. 1 cm plastry, skrapiamy w oliwie i obtaczamy w suchej polencie, smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Pieczeń kroimy w plastry i podajemy ze smażoną polentą i sosem kurkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W