Zapiekane krokiety z wołowiną, młodą kapustą, pieczarkami i serem
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 150 ml wody
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- słonina wędzona
Nadzienie:
- 300 g wołowiny mielonej na grubym oczku
- 2 cebule
- 4 zmiksowane pomidory
- 250 g pieczarek
- 2-3 liście kapusty młodej
- olej do smażenia
- 200 g sera cheddar, startego
- 2 jajka
- 200 g bułki tartej
- koperek,
- lubczyk
- natka pietruszki
- kolendra mielona
- kminek mielony
- pieprz czarny
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy mięso mielone, partiami, do momentu, aż delikatnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni i na tej samej przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania i dokładamy przesmażone mięso. Wsypujemy do smaku przyprawy, zalewamy pomidorami i dusimy, aż sos stanie się gęsty. Studzimy i na koniec dodajemy połowę startego sera.
Jajka mieszamy z solą, dodajemy mąkę, wodę, mleko i dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę. Rozgrzaną patelnię smarujemy wędzoną słoniną i smażymy cienkie naleśniki.
Na naleśniki wykładamy posiekaną drobno młodą kapustę i farsz mięsny. Zwijamy krokiety. Przed zwinięciem krokieta brzegi naleśnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby lepiej się skleiły.
Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, doprawionej delikatnie solą. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Po usmażeniu przekrawamy wzdłuż, posypujemy pozostałym tartym serem i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni przez ok. 5-7 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź