Zapiekane krokiety z wołowiną, młodą kapustą, pieczarkami i serem

Zapiekane krokiety
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • słonina wędzona
Nadzienie:
  • 300 g wołowiny mielonej na grubym oczku
  • 2 cebule
  • 4 zmiksowane pomidory
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 liście kapusty młodej
  • olej do smażenia
  • 200 g sera cheddar, startego
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • koperek,
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • kolendra mielona
  • kminek mielony
  • pieprz czarny
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy mięso mielone, partiami, do momentu, aż delikatnie się przyrumieni. Zdejmujemy z patelni i na tej samej przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania i dokładamy przesmażone mięso. Wsypujemy do smaku przyprawy, zalewamy pomidorami i dusimy, aż sos stanie się gęsty. Studzimy i na koniec dodajemy połowę startego sera.


Jajka mieszamy z solą, dodajemy mąkę, wodę, mleko i dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę. Rozgrzaną patelnię smarujemy wędzoną słoniną i smażymy cienkie naleśniki.


Na naleśniki wykładamy posiekaną drobno młodą kapustę i farsz mięsny. Zwijamy krokiety. Przed zwinięciem krokieta brzegi naleśnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby lepiej się skleiły.


Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej, doprawionej delikatnie solą. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Po usmażeniu przekrawamy wzdłuż, posypujemy pozostałym tartym serem i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni przez ok. 5-7 minut.


 


 


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA