Kaszotto z podrobami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 750 ml lekkiego bulionu
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- 350 g serduszek drobiowym
- 350 g żołądków drobiowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżka mielonych grzybów leśnych
- garść świeżego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ pęczka pietruszki
- ½ pęczka koperku
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 marchew
Opcjonalnie:
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żołądki czyścimy z błonek i ew. twardych części, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy, zalewamy czystą wodą i zagotowujemy ponownie. Znów powtarzamy czynność, z tym, że do świeżej wody dodajemy listek laurowy, ziele i ziarna pieprzu. Gotujemy na nie dużym ogniu ok. 1 – 1,5 h, aż żołądki będą miękkie.
Odcedzamy i kroimy drobniej. Serduszka czyścimy z żyłek, kroimy na pół i odkładamy.
W szerokim rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, jak się rozpuści wsypujemy dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażamy i dosypujemy kaszę. Smażmy chwilę mieszając, aż kasza dokładnie pokryje się tłuszczem, w razie potrzeby możemy dodać więcej masła.
Posypujemy całość suszonymi, mielonymi grzybami, podlewamy chochlą bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając i podlewając płyn za każdym razem, jak kasza go wchłonie.
Po około 15 minutach gotowania dodajemy serduszka drobiowe, a po kolejnych 5 minutach marchew pokrojoną w julienne. Doprawiamy majerankiem, koperkiem, mieloną papryką i pieprzem.
Jak już kasza zmięknie dodajemy pokrojone żołądki drobiowe, dodajemy łyżkę masła posypujemy poszatkowaną nacią pietruszki i serwujemy gorące. Jeśli chcemy uzyskać danie z sosem, pod koniec gotowania należy dodać śmietanę i krótko razem podgrzać.
Odcedzamy i kroimy drobniej. Serduszka czyścimy z żyłek, kroimy na pół i odkładamy.
W szerokim rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, jak się rozpuści wsypujemy dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażamy i dosypujemy kaszę. Smażmy chwilę mieszając, aż kasza dokładnie pokryje się tłuszczem, w razie potrzeby możemy dodać więcej masła.
Posypujemy całość suszonymi, mielonymi grzybami, podlewamy chochlą bulionu i gotujemy, co jakiś czas mieszając i podlewając płyn za każdym razem, jak kasza go wchłonie.
Po około 15 minutach gotowania dodajemy serduszka drobiowe, a po kolejnych 5 minutach marchew pokrojoną w julienne. Doprawiamy majerankiem, koperkiem, mieloną papryką i pieprzem.
Jak już kasza zmięknie dodajemy pokrojone żołądki drobiowe, dodajemy łyżkę masła posypujemy poszatkowaną nacią pietruszki i serwujemy gorące. Jeśli chcemy uzyskać danie z sosem, pod koniec gotowania należy dodać śmietanę i krótko razem podgrzać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W