Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- Składniki:
- 1 filet z dorsza
- 1 filet z łososia
- 2 limonki
- kilka pałeczek trawy cytrynowej
- kilka różyczek brokułu
- pieprz
- olej rzepakowy
- Sos teriyaki:
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki wódki lub sake
- opcjonalnie do zagęszczenia:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanka wody
- do podania:
- makaron sojowy lub ryżowy
- świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę kroimy w sporą kostkę ok. 2 x 2 cm.
Ścieramy skórkę z 1 limonki i wyciskamy z niej sok. Skrapiamy rybę sokiem i obsypujemy skórką i odstawiamy.
Składniki sosu teriyaki wlewamy do rondelka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30-40 minut, aż odparuje i zgęstnieje.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą - nie jest to wskazane. Rozprowadzamy ją w ¼ szklanki zimnej wody i dolewamy całość do gotującego sosu. Gotujemy razem ok. 4 minut. i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Limonkę kroimy w ósemki, brokuł krótko blanszujemy w osolonym wrzątku.
Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych warstw, by uzyskać cieńsze patyczki. To co odłożymy można zamrozić i wykorzystać do innych potraw kuchni azjatyckiej.
Na patyczki nabijamy na przemian kawałki dorsza, łososia, limonkę i brokuł, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ok. 3-4 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia smarujemy szaszłyki gęstym sosem teriyaki.
Szaszłyki podajemy na makaronie skropionym sosem sojowym lub sosem teriyaki, wszystko obsypujemy drobno pokrojoną kolendrą.
Ścieramy skórkę z 1 limonki i wyciskamy z niej sok. Skrapiamy rybę sokiem i obsypujemy skórką i odstawiamy.
Składniki sosu teriyaki wlewamy do rondelka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30-40 minut, aż odparuje i zgęstnieje.
Jeśli sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go zagęścić mąką kukurydzianą - nie jest to wskazane. Rozprowadzamy ją w ¼ szklanki zimnej wody i dolewamy całość do gotującego sosu. Gotujemy razem ok. 4 minut. i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Limonkę kroimy w ósemki, brokuł krótko blanszujemy w osolonym wrzątku.
Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych warstw, by uzyskać cieńsze patyczki. To co odłożymy można zamrozić i wykorzystać do innych potraw kuchni azjatyckiej.
Na patyczki nabijamy na przemian kawałki dorsza, łososia, limonkę i brokuł, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ok. 3-4 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia smarujemy szaszłyki gęstym sosem teriyaki.
Szaszłyki podajemy na makaronie skropionym sosem sojowym lub sosem teriyaki, wszystko obsypujemy drobno pokrojoną kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W