Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Tapenada z zielonych oliwek
2 grubo posiekane ząbki czosnku
100 g zielonych oliwek bez pestek
2 wymyte i osuszone filety anchois
2 łyżki kaparów
Utrzeć na puree w malakserze, wlewając stopniowo 3 – 4 łyżki oliwy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Uzyskujemy ok. 150 ml tapenady.
Ryba
4 filety z białej ryby (np. sola bądź halibut) po 125 g
4 łyżki tapenady
2 niewielkie pomidory w plasterkach
oliwa
sól i pieprz
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 200°. Wysuszyć rybę w papierowym ręczniku. Ułożyć na blasze i nasmarować tapenadą. Pokryć plasterkami pomidora, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec przez 6 – 8 min.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W