Jabłkowa tarta tatin
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 8-10 jabłek
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
- foremka o średnicy 25 cm albo takiż rondel
- który można wstawić do piekarnika
- creme fraiche do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, odłożyć na bok. W foremce lub rondlu roztopić na średnim ogniu cukier, masło i wanilię. Mieszać żaroodporną łopatką, aż powstanie złocisty karmel. Ułożyć na nim jabłka: pierwsza warstwa powinna być starannie ułożona, bo będzie wierzchem ciasta, kolejne wystarczy, jeśli będą równe. Rozwałkować ciasto na placek nieco większy niż średnica naczynia, ale niezbyt cienko. Położyć na jabłkach i podwinąć do środka. Wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, aż ciasto będzie upieczone, a z boku pojawi się karmel. Zostawić do wystygnięcia. Przykryć formę talerzem, na którym tarta będzie podawana, przytrzymać dłonią, obrócić formę do góry dnem, żeby tarta znalazła się na talerzu. Podawać z creme fraiche.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W