Tapenada
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pasty do chleba
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ładnych, mięsistych zielonych oliwek bez pestek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka kaparów (jeśli są z soli, należy je opłukać)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 czubata łyżka obranych migdałów
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 fileciki anchois
  • ok. 1,5 łyżki soku z cytryny
  • ok. ½ szklanki dobrej oliwy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tapenadę możemy utrzeć w moździerzu lub malakserze. Oliwki, czosnek, kapary, anchois, migdały przekładamy do malaksera i miksujemy krótko na niezbyt gładką pastę. Następnie dodajemy poszatkowaną nać pietruszki, bazylię, sok z cytryny (nie cały, część zostawiamy na później do ew. doprawienia), kilka łyżek oliwy.

Miksujemy pulsacyjnie do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny, dolewamy oliwę, jeśli pasta jest zbyt sucha, i podajemy. Możemy przechowywać w lodówce przez tydzień.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA