Wegańskie masło
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 170 g oleju kokosowego
- 70 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 80 ml mleka owsianego lub migdałowego
- łyżka octu jabłkowego
- duża szczypta soli morskiej
- opcjonalnie 3-4 ząbki upieczonego czosnku
Do podania:
- rzodkiewki
- kromka chleba wiejskiego na zakwasie
- ulubione kiełki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki masła wrzucamy do blendera (ja uwielbiam dodać jeszcze kilka ząbków pieczonego czosnku) i blendujemy, aż składniki będą idealnie połączone. Gotowe masło przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Gdy masło stężeje, jest gotowe do jedzenia, ale można przed podaniem ubić je mikserem i takie puszyste nałożyć na kanapkę.
Kromkę chleba wiejskiego obficie smarujemy masłem, na niej układamy ósemki rzodkiewki, a górę posypujemy zestem z cytryny oraz kiełkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W