Hummus z fasoli z karmelizowaną cebulką
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- szklanka ugotowanej białej fasoli lub 300 g odsączonej fasoli z puszki
- 2 garści ulubionych orzechów
- łyżka tahini
- cytryna
- łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól
- około 50 -100 ml bulionu do rozrzedzenia hummusu
Karmelizowana cebulka:
- 1 cukrowa cebula
- łyżka miody gryczanego
- sok z ⅓ cytryny
- odrobina soli
- łyżka pieprzu syczuańskiego
- odrobina oliwy
Do podania:
- chlebek pita
- szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości. Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy połowę przygotowanych orzechów, tahini, sok i zest z cytryny, sól, syrop klonowy, czosnek i oliwę. Blendujemy etapami, dodając bulion. Aby hummus nie był zbyt tłusty większość oliwy można zastąpić bulionem. Dzięki temu konsystencja jest idealna, a smak nie przytłaczający. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, polewamy sokiem z cytryny, oliwą i miodem, posypujemy solą i lekko utartym pieprzem syczuańskim Całość mieszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10-15 min.
Hummus podajemy rozsmarowany na talerzu. W środku układamy karmelizowaną cebulkę, całość skrapiamy oliwą i cytryną. Pitę podgrzewamy na patelni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź