Baba ghanoush

Baba ganoush
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 1 kg jak najmniejszych bakłażanów, czyli około 5 małych sztuk
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • do podania: tahina, pietruszka, pestki granatu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez 20 - 30 minut, co jakiś czas obracając.
W tym czasie czosnek zetrzeć na tarce lub rozgnieść w moździerzu, z cytryny wycisnąć sok.
Bakłażany delikatnie obrać, dobrze jest pomagać sobie miską z wodą, w której często moczy się dłonie.
Bakłażany przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać z tahiną, pietruszką oraz pestkami granatu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA