Bandeja Paisa

Bandeja Paisa
Oceń przepis:
125 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

  • Sos Hogao:
  • 3 łyżki oleju
  • 8 szalotek
  • 4 duże pomidory, obrane ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka szafranu
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki marynowanego, zielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
Fasolka po kolumbijsku:
  • 2 szklanki fasoli czerwonej
  • 200 g wędzonego boczku
Chicharrones:
  • 600 g surowego boczku
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
Pozostałe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy chicherrones. Boczek kroimy w grube, podłużne kawałki, nacinamy od strony tłuszczu i przekładamy do wody z 2 łyżkami soli. Zostawiamy mięso w wodzie na ok. 2 h.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę, powinno być jej tyle by przykryć boczek. Przekładamy do wrzątku namoczone mięso i gotujemy do czasu, aż cała woda odparuje, a boczek zacznie się smażyć. Co jakiś czas obracamy boczek w garnku, tak by z każdej strony równo się zarumienił i stworzy się na jego powierzchni chrupiąca skórka.
Pod koniec smażenia doprawiamy boczek papryką i pieprzem. Proces przygotowania trwa dość długo, nawet 2-3 h.

Przygotowujemy sos hogao. Kroimy szalotki w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy całość na oleju, przyprawiamy kuminem i szafranem namoczonym w ciepłej wodzie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ocet, odparowujemy i smażymy całość min. 15 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany szczypiorek, kolendrę i dusimy jeszcze ok. 7 minut. Całość miksujemy blenderem.

Fasolkę moczymy przez noc, następnie gotujemy ok. 30 minut w niesolonej wodzie. Pokrojony w paski boczek przesmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy do niego 2 szklanki hogao i ugotowaną fasolę. Gotujemy całość ok. 20 minut, aż część sosu odparuje, a fasolka nabierze smaku sosu pomidorowego.

Na patelni grillowej smażmy kiełbaski, a na osobnej patelni przygotowujemy jaja sadzone. Na talerzu układamy porcję ryżu, fasolkę po kolumbijsku, porządny kawałek chicherrones, usmażoną kiełbaskę, po 2 arepas na porcję i ok. ½ awokado skropione sokiem z cytryny, lekko solimy i przyprawiamy pieprzem. Serwujemy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA