Burgery z bobu
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
-
½ kg ugotowanego bobu bez skóry
- ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- ¼ szklanki wody (opcjonalnie)
- świeża mięta
- sól
- pieprz
- 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- Sos jogurtowo-koperkowy:
- 500 ml gęstego jogurtu
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- sok z ½ limonki
- sól
- pieprz
- Dodatki:
- pomidor
- 200 g sera kaszubskiego
- 5 plastrów długodojrzewającej szynki
- 3-4 brioszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bób gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Wystudzony bób zmiksuj razem z kawałkami ziemniaka, cebulą, czosnkiem i odrobiną wody. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Masę dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną miętą. Wilgotnymi rękoma formuj hamburgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż na grillowej patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Przygotuj dodatki. Na grillowej patelni grilluj plastry sera, szynki długo dojrzewającej i pomidora oraz bułkę. Złóż burgera. Na cześć grillowanej bułki nałóż porcję sosu jogurtowego, następnie hamburgera z bobu, porcję grillowanego sera, szynki i pomidora. Całość przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź