Ślimak z ciasta pita z mięsem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 op. ciasta filo
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 czubata łyżeczka oregano
- oliwa
- świeża pietruszka i mięta
- oliwa lub olej
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, kumin, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, w trakcie dolewamy po trochu zimną wodę, w sumie ok. pół szklanki.
Następnie jeden płat ciasta filo smarujemy olejem lub oliwą, nakładamy na niego kolejny i znów smarujemy. Na brzegu układamy dość ściśle mięso w długi pasek. Następnie zwijamy ciasto w ścisły rulonik. Układamy na środku wysmarowanej olejem, okrągłej blaszki zwijając jak ślimak. Następnie powtarzamy czynność z ciastem i farszem, tworząc kolejny rulon i układając go znów w blaszce, tak by ślimak był coraz większy. Powtarzamy czynności do czasu, aż wypełnimy blaszkę po brzegi.
Następnie skrapiamy całość olejem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni. Po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę w piecu, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Następnie zalewamy całość ok. szklanką wrzątku i pieczemy kolejne 10-15 minut. Serwujemy na ciepło lub zimno.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź