Pierożki z ciasta filo
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 300 g greckiej fety
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 4 łyżki posiekanego kopru
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 kostka masła
- pieprz świeżo mielony
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku, zebrać z wierzchu białą pianę i trzymać w cieple. Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami. Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków, szerokości ok. 6 cm i długości krótszego boku. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie obsychały w czasie zwijania. Wyjmować z opakowania na bieżąco, po kilka sztuk. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem, przykleić do niego drugi pasek i również posmarować masłem. Na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać ok. 40 pierożków. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć w niej pojedynczą warstwę pierożków i posmarować z wierzchu masłem. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut, aż będą złote i chrupiące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W