Pasta fava z soczewicy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka żółtej soczewicy
- 1 mała marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- świeży tymianek i rozmaryn
- sok i skórka z 1 cytryny
- ok. 1 l lekkiego, bulionu warzywnego
- 2 cebule
- oliwa
- duża szczypta cukru
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wrzucamy do niej pokrojoną w dużą kostkę cebulę, cukier, marchew, liście laurowe i podsmażamy. Jak tylko cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojone w plastry ząbki czosnku, gałązkę rozmarynu i krótko razem podsmażamy.
Wrzucamy odcedzoną soczewicę, krótko przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż soczewica i marchew będą miękkie. W trakcie gotowania można dolewać ew. wodę lub bulion, jeśli zbyt mocno odparuje. Następnie wyciągamy liski laurowe i gałązkę rozmarynu, całość przecedzamy (płyn zachowujemy!) i przerzucamy do malaksera.
Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z jednej cytryny, podlewamy odrobiną płynu spod gotowania i wlewamy 3-4 łyżki oliwy. Miksujemy na gładką, aksamitną pastę regulując jej gęstość, dolewając płyn spod gotowania. Pamiętajcie o tym, że pasta w trakcie studzenia będzie robiła się gęstsza.
Cebule kroimy w piórka lub półplasterki, rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebule, przyprawiamy cukrem i solą i smażymy, aż się ładnie skarmelizuje. Pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą i dekorujemy karmelizowaną cebulką i listkami tymianku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź