Tzatziki
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina (+ ew. do doprawienia)
  • sól, pieprz
  • 1 duży kubek gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i doprawiamy solą i małą łyżeczką octu. Odstawiamy, aż puści sok.

W tym czasie ucieramy w moździerzu lub w malakserze czosnek i stopniowo dolewamy do niego oliwę. W miseczce delikatnie mieszamy ze sobą czosnek z oliwą, jogurt, sól, pieprz i łyżkę octu.

Ogórka porządnie odciskamy z nadmiaru soku, można to zrobić przez ściereczkę kuchenną. Dodajemy do jogurtu. Koperek siekamy bardzo drobno i dodajemy do miski z jogurtem. Delikatnie mieszamy całość i serwujemy do ulubionych mezze greckich, pieczonych ziemniaków lub do szaszłyków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA