Tzatziki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duży ogórek
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka octu winnego z białego wina (+ ew. do doprawienia)
- sól, pieprz
- 1 duży kubek gęstego jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i doprawiamy solą i małą łyżeczką octu. Odstawiamy, aż puści sok.
W tym czasie ucieramy w moździerzu lub w malakserze czosnek i stopniowo dolewamy do niego oliwę. W miseczce delikatnie mieszamy ze sobą czosnek z oliwą, jogurt, sól, pieprz i łyżkę octu.
Ogórka porządnie odciskamy z nadmiaru soku, można to zrobić przez ściereczkę kuchenną. Dodajemy do jogurtu. Koperek siekamy bardzo drobno i dodajemy do miski z jogurtem. Delikatnie mieszamy całość i serwujemy do ulubionych mezze greckich, pieczonych ziemniaków lub do szaszłyków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W