Pierożki triopitakia
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 op. ciasta filo
- 500 g sera feta
- 3 jaja + żółtko
- ½ szklanki śmietanki kremówki 30-36% opcjonalnie
- pieprz
- 250 g rozpuszczonego lub klarowanego masła, ew. oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser feta kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do niego rozkłócone jaja i kremówkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nie powinien być zbyt luźny, ani za suchy.
Gotowe ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 6-7 cm. Jeden pasek smarujemy masłem lub oliwą, układamy na nim kolejny pasek. Na dole paska układamy porcję farszu wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie zwijamy w trójkąty tak jakbyśmy składali flagę amerykańską. Każdy z pierożków układamy na blaszce wysmarowanej oliwą lub masłem i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 15 minut aż do zezłocenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W