Spanakopita
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½ opakowania gotowego ciasta filo
- 1 kg świeżego szpinaku ew. mrożonego
- ok. 400 g sera feta
- ½ pęczka: mięty, pietruszki, szczypiorku, kolendry, koperku
- kilka gałązek oregano
- skórka starta z 1 cytryny
- oliwa
- ok. 200 g kremowego twarożku
- 2 jaja
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i partiami dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Dokładamy za każdym razem, aż poprzednia porcja zwiędnie i zmniejszy objętość. Odsączamy szpinak z nadmiaru soku i odkładamy do większej miski. Dodajemy do niego poszatkowany szczypiorek, koper, pietruszkę i kolendrę. Dodajemy listki oregano i ścieramy skórkę z cytryny. Doprawiamy całość świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wkruszamy ser feta i dodajemy twarożek. Mieszamy dokładnie, dodajemy jaja, ponownie mieszamy i odstawiamy.
Naczynie do zapiekania lekko zwilżamy oliwą, nakładamy płatek ciasta filo i skrapiamy go porządnie oliwą, nakładamy kolejny i znów skrapiamy oliwą. Musimy uzyskać 5-6 warstw ciasta. Następnie nakładamy farsz szpinakowy i powtarzamy czynność z ciastem, układając na wierzchu 5-6 warstw skrapianych oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przed pieczeniem nacinamy ciasto tak, jakbyśmy chcieli je poporcjować. Skrapiamy wierzch kolejną porcją oliwy. Pieczemy ok. 45-55 minut, aż wierzch zrobi się chrupiący i złoty. Po upieczeniu warto odstawić ciasto na ok. 20 minut i dopiero serwować.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź