Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 40 dag ryżu arborio
- 40 dag fenkuła
- 20 dag marchwi
- 1 szkl. zielonych oliwek z zalewą
- 6 łyżek oliwy
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego peperoncino
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 1 litr wody
- kilka gałązek pietruszki do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej pokrojonego fenkuła w paski i marchewkę w plastry ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dolewamy wodę w takiej ilości, która przykryje ryż i dosypujemy soli. Gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody, tak aby ryż był ciągle przykryty. Dolewamy mleko kokosowe i dorzucamy przyprawy, oliwki wraz z zalewą i sos sojowy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy ryż będzie miękki, a sos stanie się zawiesisty, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W