Makaron żytni z bobem, dynią i fenkułem
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g makaronu żytniego
- 250 g mrożonego bobu
- 1 duży fenkuł (czyli koper włoski)
- 8 ząbków czosnku
- 250 g obranej dyni
- 50 g obłuskanych pestek dyni
- 50 g orzechów włoskich
- 4 anyże gwiazdkowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
- sól morska
- pieprz ziarnisty
- 150 ml Martini Rosso
- sól i cukier do gotowania makaronu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój dynię na 1,5 cm kawałki. Pokrój fenkuł w piórka, usuwając zdrewniały głąbik. Rozmroź bób i obierz go z łupinek. Obierz czosnek. W moździerzu utłucz pieprz i anyż gwiazdkowy. Czosnek grubo posiekaj. Wrzuć dynię, fenkuł i czosnek do naczynia żaroodpornego. Oprósz pieprzem z anyżem, solą, polej oliwą i wermutem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po 20 minutach włącz grill na 10 minut. Upraż pestki dyni i orzechy. Ugotuj makaron al dente w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedź go, dodaj do upieczonych warzyw, wsyp obrany bób, wymieszaj wszystko z 4 łyżkami masła. Podawaj oprószone uprażonymi orzechami, pieprzem i solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W