Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania dietetyczne, Dania z dyni
Składniki:
- 1 kg świeżej dyni lub 800g dyni mrożonej, obranej
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości marchew
- 0,5 selera, korzeń
- 0,5 selera naciowego
- niewielki kawałek pora
- 50 g świeżego imbiru
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 litry zimnej wody
- 250 ml mleka 2%
- pestki dyni do posypania gotowej zupy
- olej z pestek dyni
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Selera naciowego, oddzielić od siebie i opłukać. Jedną część selera pokroić w małe kawałki, a pozostałe części pozostawić jako dodatek do zupy. Imbir obrać i drobno pokroić. Pozostałe jarzyny opłukać i obrać do oddzielnych miseczek, a następnie pokroić w drobne kawałki. Do garnka dać oliwę z oliwek i nastawić do grzania. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić pokrojoną cebulę i pora, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Do podsmażonych jarzyn dodać pokrojone wcześniej, marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażać przez 5 minut cały czas mieszając. Do całości dodać dynię i ponownie podsmażać przez 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu rozgotowania się jarzyn. Gdy jarzyny będą już gotowe, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksować w jednolitą masę. Całość przecedzić przez drobne sito i ponownie nastawić do zagotowania. Do gotującego kremu dodać mleko i ponownie zagotować. Pestki dyni delikatnie podprażyć na suchej patelni. Gotową zupę podawać z pestkami dyni, skropioną olejem z pestek dyni i kawałkami selera naciowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W