Kurczak z warzywami, orzeszkami i ryżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania dietetyczne, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw „pięć smaków”
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 50 g orzeszków nerkowca
- ¼ zielonej papryki
- 100 g kiełków fasoli mung
- 1 marchew
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- duża szczypta chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Ponadto:
- 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na podłużne paski, doprawiamy sosem sojowym, mieszanką przypraw, chili, miodem i koncentratem. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w julienne, paprykę kroimy w długie, cienkie paski, orzeszki drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na gorący kawałki kurczaka, po minucie smażenia dorzucamy marchew i podgrzewamy całość kolejne 4 minuty co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Dodajemy paprykę, kiełki i podlewamy całość odrobiną wody. W razie potrzeby doprawiamy solą i serwujemy z ryżem posypane orzeszkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Dania dietetyczne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W