Curry z kurczaka z Pendżabu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego lub 3 łyżki ghee
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1-2 zielone papryczki chilli, całe i przekłute końcówką noża
- 10 grubych ząbków czosnku, obranych
- 15 g imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
- 750 g kurczaka w kawałkach, bez skóry
- 3 średnie pomidory (niezbyt dojrzałe), pokrojone w łódki
- 2 płaskie łyżki kolendry w proszku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- 1½ łyżeczki garam masala
- sól
- duża garść posiekanej świeżej kolendry do dekoracji
Przyprawy w całości:
- 5-centymetrowy kawałek cynamonu
- 3 duże strączki kardamonu czarnego
- 4 strączki kardamonu zielonego
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrób gładką pastę z czosnku, imbiru i wody. Odstaw na bok.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj całe przyprawy, a gdy zaczną skwierczeć po 10 sekundach, dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj chili oraz pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a czosnek przestanie być surowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy w proszku i smaż przez 6-7 minut.
Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dodaj tyle wody, żeby sięgnęła do połowy wysokości kurczaka, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż kurczak prawie całkowicie się zagotuje.
Odkryj patelnię, zwiększ ogień i zredukuj płyny na patelni, aż curry stanie się gęste i kremowe. Często mieszaj. Sos stanie się spójny i będzie miał głęboki smak.
Dodaj gorącą wodę, aby sos osiągnął konsystencję śmietany. Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę i serwuj.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj całe przyprawy, a gdy zaczną skwierczeć po 10 sekundach, dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj chili oraz pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a czosnek przestanie być surowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy w proszku i smaż przez 6-7 minut.
Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dodaj tyle wody, żeby sięgnęła do połowy wysokości kurczaka, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż kurczak prawie całkowicie się zagotuje.
Odkryj patelnię, zwiększ ogień i zredukuj płyny na patelni, aż curry stanie się gęste i kremowe. Często mieszaj. Sos stanie się spójny i będzie miał głęboki smak.
Dodaj gorącą wodę, aby sos osiągnął konsystencję śmietany. Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W