Kurczak maślany z chlebkami naan
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 250 ml bulionu
- 30 g czosnku
- 1 l jogurtu naturalnego
- 15g garam masali
- 15g soli
- 200 g masła
- 300 g cebuli
- 1 l pomidorów z puszki, krojonych
- 150 ml śmietanki 30%
- 30 g świeżego imbiru
- 10 g papryki słodkiej
- 20 g świeżej kolendry
- 50 g masła orzechowego
- 5g chili mielonego
- 3 g kminu rzymskiego
Chlebki naan:
- 700 g mąki pszennej typ 500
- 20 g suchych drożdży (lub świeżych)
- 10 g cukru
- 5 g soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 200 ml ciepłej wody
- 250 ml jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyścimy, kroimy w grubą kostkę. Kurczaka obtaczamy w masali, startym imbirze i czosnku. Następnie zalewamy jogurtem naturalnym i zostawimy na noc do zamarynowania.
Cebulę karmelizujemy na maśle (połowa). Następnie dodajemy masło orzechowe, bulion, resztę przypraw i pomidory zmiksowane na gładką masę. Całość zagotowujemy, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min.
Przygotowujemy ciasto na chlebki naan. Robimy rozczyn z ciepłej wody, drożdży i cukru. Czekamy około 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Następnie całość wlewamy do mąki, dodajemy jogurt naturalny, sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kulki około 80 g. Spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy. Placki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po około 2 min z każdej strony.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na maśle. Następnie wrzucamy mięso do zagotowanego sosu i chwilę dusimy. Podajemy z chlebkami naan i świeżą kolendrą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź