Mini ciastka pistacjowe z kremem cytrynowym i malinami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Ciasto:
- 65 g migdałów blanszowanych
- 60 g pistacji (niesolonych) plus dodatkowe do wykończenia
- 30 g mąki z proszkiem do pieczenia
- 110 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g niesolonego masła, stopionego
- szczypta soli
- 4 białka jaj (lub 2 jajka)
Krem cytrynowy:
- skórka z jednej cytryny
- 150 ml kremówki, delikatnie ubitej
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże maliny
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Natłuść foremkę na muffinki.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Rozdrobnij orzechy i zmieszaj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka i masło i dobrze wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz przez 20-25 minut albo do suchego patyczka.
Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Posiekaj 5 g pistacji.
Ubij krem z cukrem i skórką z cytryny. Nałóż na ciasto, posyp pistacjami i świeżymi malinami.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Rozdrobnij orzechy i zmieszaj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka i masło i dobrze wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz przez 20-25 minut albo do suchego patyczka.
Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Posiekaj 5 g pistacji.
Ubij krem z cukrem i skórką z cytryny. Nałóż na ciasto, posyp pistacjami i świeżymi malinami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W