Feijoada – brazylijska potrawka z mięsa i czarnej fasoli - Andrzej Czajka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brazylijska
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli
- 2 kiełbaski chorizo średniej wielkości
- 400 g dobrej wołowiny, np. krzyżowa
- 250 g schabu wieprzowego/szynki wieprzowej
- suszona wołowina - beef jerky
- cebula
- czosnek
- pomarańcze
- ryż
- kapusta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zapalamy ogień pod garnkiem pełnym wody. Wrzucamy do niej moczoną przez noc czarną fasolę i gotujemy do miękkości. Można dorzucić kawałek pomidora i ziemniaka – pomoże to zmiękczyć skórkę fasolek. W międzyczasie przygotowujemy mięsną bazę.
Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy drugiego tłoczenia. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, która po chwili puści aromatyczny, paprykowy tłuszcz, który odlewamy, zostawiając 2-3 łyżki. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, a na końcu schab.
Gdy fasola będzie już miękka, odlewamy wodę – ma jej zostać tyle, aby po dodaniu mięsa woda zakryła całość. Do osobnej miseczki odkładamy sporą chochlę fasoli. Dorzucamy wołowinę, kiełbasę i schab, a także liście laurowe i zostawiamy w spokoju.
Odłożoną fasolę rozgniatamy z odrobiną oliwy i suszonej papryki w proszku. Uzyskana pasta pomoże nam zagęścić feijoadę.
Podajemy z ryżem, orzeźwiającymi plastrami pomarańczy i blanszowanymi liśćmi kapusty.
Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy drugiego tłoczenia. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, która po chwili puści aromatyczny, paprykowy tłuszcz, który odlewamy, zostawiając 2-3 łyżki. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, a na końcu schab.
Gdy fasola będzie już miękka, odlewamy wodę – ma jej zostać tyle, aby po dodaniu mięsa woda zakryła całość. Do osobnej miseczki odkładamy sporą chochlę fasoli. Dorzucamy wołowinę, kiełbasę i schab, a także liście laurowe i zostawiamy w spokoju.
Odłożoną fasolę rozgniatamy z odrobiną oliwy i suszonej papryki w proszku. Uzyskana pasta pomoże nam zagęścić feijoadę.
Podajemy z ryżem, orzeźwiającymi plastrami pomarańczy i blanszowanymi liśćmi kapusty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia brazylijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W