Feijoada – brazylijska potrawka z mięsa i czarnej fasoli - Andrzej Czajka

Feijoada - brazylijska potrawa
Oceń przepis:
58 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brazylijska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zapalamy ogień pod garnkiem pełnym wody. Wrzucamy do niej moczoną przez noc czarną fasolę i gotujemy do miękkości. Można dorzucić kawałek pomidora i ziemniaka – pomoże to zmiękczyć skórkę fasolek. W międzyczasie przygotowujemy mięsną bazę.

Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy drugiego tłoczenia. Wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w grube plastry kiełbasę, która po chwili puści aromatyczny, paprykowy tłuszcz, który odlewamy, zostawiając 2-3 łyżki. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, a na końcu schab.
Gdy fasola będzie już miękka, odlewamy wodę – ma jej zostać tyle, aby po dodaniu mięsa woda zakryła całość. Do osobnej miseczki odkładamy sporą chochlę fasoli. Dorzucamy wołowinę, kiełbasę i schab, a także liście laurowe i zostawiamy w spokoju.

Odłożoną fasolę rozgniatamy z odrobiną oliwy i suszonej papryki w proszku. Uzyskana pasta pomoże nam zagęścić feijoadę.

Podajemy z ryżem, orzeźwiającymi plastrami pomarańczy i blanszowanymi liśćmi kapusty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA