Feijoada – brazylijski gulasz

Feijoada – brazylijski gulasz
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia brazylijska

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 3 kiełbaski wędzone
  • 300 g szynki wędzonej parzonej
  • 500 g suchej fasoli czarnej
  • 1 ozór wołowy
  • 2 cebule
  • 3 pomarańcze
  • 1 stołowa łyżka wędzonej papryki
  • szczypta kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz
  • 6 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • listki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc.

Ozór wkładamy do garnka, zalewamy 3 l wody i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem i liściem laurowym. Miękki ozorek wyjmujemy i obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie pozostałe mięsa kroimy w kostkę, a żeberka w paski, solimy i pieprzymy, lekko natłuszczamy i pieczemy w 240 stopniach C do mocnego zrumienienia, około 30 min.

W rondlu podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy zrumienione mięso razem ze smakiem, dodajemy namoczoną fasolę, przyprawy (koper, papryka wędzona), zalewamy wywarem z ozorka (ozór zostawiamy), wszystko dusimy 3 godz. pod przykryciem.

Na koniec dodajemy ozorek, skórkę z pomarańczy i sok. Wszystko dusimy 20 min. Podajemy z długim ryżem, kolendrą i plastrami filetowanej pomarańczy 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA