Feijoada – brazylijski gulasz
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brazylijska
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 kiełbaski wędzone
- 300 g szynki wędzonej parzonej
- 500 g suchej fasoli czarnej
- 1 ozór wołowy
- 2 cebule
- 3 pomarańcze
- 1 stołowa łyżka wędzonej papryki
- szczypta kopru włoskiego
- sól
- pieprz
- 6 ząbków czosnku
- liść laurowy
- listki kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc.
Ozór wkładamy do garnka, zalewamy 3 l wody i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem i liściem laurowym. Miękki ozorek wyjmujemy i obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie pozostałe mięsa kroimy w kostkę, a żeberka w paski, solimy i pieprzymy, lekko natłuszczamy i pieczemy w 240 stopniach C do mocnego zrumienienia, około 30 min.
W rondlu podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy zrumienione mięso razem ze smakiem, dodajemy namoczoną fasolę, przyprawy (koper, papryka wędzona), zalewamy wywarem z ozorka (ozór zostawiamy), wszystko dusimy 3 godz. pod przykryciem.
Na koniec dodajemy ozorek, skórkę z pomarańczy i sok. Wszystko dusimy 20 min. Podajemy z długim ryżem, kolendrą i plastrami filetowanej pomarańczy
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź