Gulasz wołowo-wieprzowy

Gulasz wołowo-wieprzowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze

Składniki:

  • 500 g wołowiny z górnej zrazowej
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • mała tacka boczniaków
  • ½ kalafiora
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml rumu
  • po ½ łyżeczki: mielonych goździków, curry, anyżu, ostrej papryki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżeczki koncentratu
Sałatka:
  • ½ kapusty stożkowej
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • marakuja
  • kilka listków kolendry
  • łyżka octu winnego czerwonego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokrój na grube kawałki i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem. Po usmażeniu podlej rumem i podpal. Dodaj suche przyprawy i tymianek.

Ziemniaki umyj, ale nie obieraj. Przekrój na 4 części. Cebulę i papryki pokrój w grubą kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Boczniaki pokrój na paski, kalafior podziel na różyczki.

Wyjmij mięso z garnka i przełóż do miski. Nie myj garnka i nie przejmuj się lekkim przypaleniem, tylko wrzuć warzywa i smaż, aż się przyrumienią. Dołóż koncentrat i ponownie dodaj mięso. Podlej około 1,5 l wody i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Kapustę pokrój na cienkie „włoski”, pomidory i awokado pokrój w kostkę. Z marakui wyciśnij sok wraz z pestkami. Kapustę posól i za pomocą rąk ściskaj, aż puści soki.  Dorzuć pozostałe składniki i wymieszaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA