Gulasz wołowo-wieprzowy
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Maderę (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze
Składniki:
- 500 g wołowiny z górnej zrazowej
- 500 g łopatki wieprzowej
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- mała tacka boczniaków
- ½ kalafiora
- oliwa do smażenia
- 100 ml rumu
- po ½ łyżeczki: mielonych goździków, curry, anyżu, ostrej papryki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżeczki koncentratu
Sałatka:
- ½ kapusty stożkowej
- 2 pomidory
- 1 awokado
- marakuja
- kilka listków kolendry
- łyżka octu winnego czerwonego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokrój na grube kawałki i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw solą i pieprzem. Po usmażeniu podlej rumem i podpal. Dodaj suche przyprawy i tymianek.
Ziemniaki umyj, ale nie obieraj. Przekrój na 4 części. Cebulę i papryki pokrój w grubą kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Boczniaki pokrój na paski, kalafior podziel na różyczki.
Wyjmij mięso z garnka i przełóż do miski. Nie myj garnka i nie przejmuj się lekkim przypaleniem, tylko wrzuć warzywa i smaż, aż się przyrumienią. Dołóż koncentrat i ponownie dodaj mięso. Podlej około 1,5 l wody i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Kapustę pokrój na cienkie „włoski”, pomidory i awokado pokrój w kostkę. Z marakui wyciśnij sok wraz z pestkami. Kapustę posól i za pomocą rąk ściskaj, aż puści soki. Dorzuć pozostałe składniki i wymieszaj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź