Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 0,5 kg surowego boczku
- 1 kg mielonej wołowiny z udźca
- 2 kiszone ogórki
- 2 marchewki
- 3 łyżki musztardy dijon
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty pieprzu
- 0,5 szkl. mąki
- 2 cebule
- 1 l bulionu wołowego
- jabłko
- 5 suszonych borowików
- 4 liście laurowe
- szczypta ziela angielskiego
Smażona kasza:
- 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła
- 2 cebule szalotki
- natka pietruszki
- 100 ml wody z ogórków kiszonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu umieść surowy boczek i zalej go wodą (1,5 – 2 l). Gotuj na małym ogniu około 2 godziny (możesz zastąpić go parzonym i wędzonym boczkiem, ale smak będzie zupełnie inny).
Ugotowany boczek ostudź i potnij na cienkie plastry.
W misce wymieszaj startego ogórka, marchewkę, posiekaną śliwkę i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozwiń folię streczową, ułóż na niej porcję mięsa mielonego i uformuj płaskiego kotleta. Dopraw go solą i pieprzem.
Na środek kotleta nałóż około 1,5 łyżki farszu. Następnie uformuj zrazy. Schłodź je lekko, po czym obtaczaj każdego w mące i przekładaj do brytfanki. Cebulę pokrój w duże kawałki i podsmaż na przypalonej mące po kotletach. Dolej bulion, dodaj grzyby i obrane posiekane jabłka, a także liść laurowy i ziele angielskie. Całość wylej na zrazy i duś pod przykryciem w piecu przez około 40 min.
Przygotuj kaszę. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj kaszę i wlej sok z kiszonych ogórków. Duś na wolnym ogniu 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Ugotowany boczek ostudź i potnij na cienkie plastry.
W misce wymieszaj startego ogórka, marchewkę, posiekaną śliwkę i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozwiń folię streczową, ułóż na niej porcję mięsa mielonego i uformuj płaskiego kotleta. Dopraw go solą i pieprzem.
Na środek kotleta nałóż około 1,5 łyżki farszu. Następnie uformuj zrazy. Schłodź je lekko, po czym obtaczaj każdego w mące i przekładaj do brytfanki. Cebulę pokrój w duże kawałki i podsmaż na przypalonej mące po kotletach. Dolej bulion, dodaj grzyby i obrane posiekane jabłka, a także liść laurowy i ziele angielskie. Całość wylej na zrazy i duś pod przykryciem w piecu przez około 40 min.
Przygotuj kaszę. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj kaszę i wlej sok z kiszonych ogórków. Duś na wolnym ogniu 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W