Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną

Zrazy wołowe z kaszą gryczaną
Oceń przepis:
246 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg surowego boczku
  • 1 kg mielonej wołowiny z udźca
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 szczypty soli
  • 3 szczypty pieprzu
  • 0,5 szkl. mąki
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu wołowego
  • jabłko
  • 5 suszonych borowików
  • 4 liście laurowe
  • szczypta ziela angielskiego
Smażona kasza:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu umieść surowy boczek i zalej go wodą (1,5 – 2 l). Gotuj na małym ogniu około 2 godziny (możesz zastąpić go parzonym i wędzonym boczkiem, ale smak będzie zupełnie inny).
Ugotowany boczek ostudź i potnij na cienkie plastry.
W misce wymieszaj startego ogórka, marchewkę, posiekaną śliwkę i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Na blacie rozwiń folię streczową, ułóż na niej porcję mięsa mielonego i uformuj płaskiego kotleta. Dopraw go solą i pieprzem.
Na środek kotleta nałóż około 1,5 łyżki farszu. Następnie uformuj zrazy. Schłodź je lekko, po czym obtaczaj każdego w mące i przekładaj do brytfanki. Cebulę pokrój w duże kawałki i podsmaż na przypalonej mące po kotletach. Dolej bulion, dodaj grzyby i obrane posiekane jabłka, a także liść laurowy i ziele angielskie. Całość wylej na zrazy i duś pod przykryciem w piecu przez około 40 min.
Przygotuj kaszę. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj kaszę i wlej sok z kiszonych ogórków. Duś na wolnym ogniu 5 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA