Bułki z ziarnami

Bułki z ziarnami
Oceń przepis:
655 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 150 g ziaren oleistych (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego) plus porcja do posypania
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 10 g drożdży
  • 270 ml wody
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nasiona, ziarna, czarnuszkę i płatki owsiane wymieszać ze sobą. Odmierzyć 100 g mieszanki i namoczyć w 100 ml wody. Resztę zostawić do posypania bułek. Namoczoną mieszankę odstawić do nasiąknięcia na 40 minut.

Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól, dodać rozczyn z drożdży i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać namoczoną mieszankę ziaren. Ponownie dobrze wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto.

Podzielić ciasto na 9 równych części (każda po około 100 g) i uformować bułki.

Wierzch każdej bułki zamoczyć w wodzie, a następnie w mieszance ziaren którą odłożyliśmy.

Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 min. Piec w rozgrzanym do 220° C, zaparowanym piekarniku przez około 20-25 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA