Bułki z ziarnami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 150 g ziaren oleistych (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego) plus porcja do posypania
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 10 g drożdży
- 270 ml wody
- 50 g mąki żytniej razowej
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 1 łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nasiona, ziarna, czarnuszkę i płatki owsiane wymieszać ze sobą. Odmierzyć 100 g mieszanki i namoczyć w 100 ml wody. Resztę zostawić do posypania bułek. Namoczoną mieszankę odstawić do nasiąknięcia na 40 minut.
Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól, dodać rozczyn z drożdży i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać namoczoną mieszankę ziaren. Ponownie dobrze wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto.
Podzielić ciasto na 9 równych części (każda po około 100 g) i uformować bułki.
Wierzch każdej bułki zamoczyć w wodzie, a następnie w mieszance ziaren którą odłożyliśmy.
Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 min. Piec w rozgrzanym do 220° C, zaparowanym piekarniku przez około 20-25 min.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź