Chrupkie chlebki żytnie
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- 300 g pełnoziarnistej mąki żytniej, plus do podsypywania
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka nasion anyżu albo kopru włoskiego
- 1 łyżeczka miodu
- 30 g masła, w temp. pokojowej
Do dekoracji (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, anyż, miód i masło. Wymieszaj dokładnie, po czym wlej mleko cienką strużką, cały czas zagniatając, aż powstanie ciasto – na początku może się kleić przy wałkowaniu. Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij krążki o średnicy 20 cm – z tej ilości ciasta powinno wyjść 6-8 sztuk.
Pośrodku każdego krążka wytnij małe kółeczko.
Umieść krążki na trzech blachach i ponakuwaj gęsto widelcem.
Roztrzep białko z wodą i posmaruj chlebki, a następnie posyp mieszanką ziaren i powciskaj je delikatnie w ciasto.
Piecz 12-15 min, po wyjęciu zostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Pośrodku każdego krążka wytnij małe kółeczko.
Umieść krążki na trzech blachach i ponakuwaj gęsto widelcem.
Roztrzep białko z wodą i posmaruj chlebki, a następnie posyp mieszanką ziaren i powciskaj je delikatnie w ciasto.
Piecz 12-15 min, po wyjęciu zostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W